HTML

DrGempa:gyalázkodás és zene

Gyalázkodások,szeméremsértés,bazdmegolás,Flash népszerűsítés és egyéb nyalánkságok!

Friss topikok

  • Alick: Az önírónia képességével... ez egy tökjó szám. :) Akár új Himnusz is lehetne. :) (2020.06.11. 13:30) Sickratman-Trubadúr

25 éves a Flash-interjú Barcs Miklóssal

DrGempa 2014.02.01. 12:15

Idén 25 éve hogy megalakult a világ legjobb zenekara,a Flash.A jubileum alkalmából készült ez az interjút Barcs Miklóssal,az együttes énekes-szövegírójával.

Miért alapítottál zenekart?

Hát mert mindig is bírtam a zenét.Amikor a 80-as évek undergroundja beindult, akkor én ilyen jó kis deviáns, drogger,műhippi közegben voltam.Drogozgattunk mint állat és így kedvet kapott az ember.Akkor már megalakult a Balaton,a Bizottság meg az ilyen szarok.Na meg a Neurotic.Aztán 89 felé,mikor a Pajorék meg mindenki megtért mint a birkák,lett egy természetes űr volt,és akkor alakítottunk egy ilyen brutál junkie,elég drogos,mákos,füves kis zenekart,a Flasht.

 

Melyik zenekarok voltak hatással a Flashre?

Rengeteg,AC/DC,Lou Reed,Iggy Pop,Sex Pistols meg ilyenek.A GG Alint jóval később ismertem meg,pedig már az is egzisztált ekkor,sőt már lassan meg is halt.Szóval ezek a keményvonalasabbak.Itthonról nem nagyon.Meg  Csehországba volt egy nagyon jó,a Plastic People,mondjuk stílusba más,csak az indítatása tök ugyanolyan mint amiből mondjuk mi indítottunk, teljesen szabad zenélés,nincs megszabályozva.Mert ugye van olyan zenekar amiben mint egy elmebeteg karmester az énekes vagy vezér,az mindent az utolsó hangig kimódol meg kitalál.Mi pont az ellenkezőjét csináltuk.(A 50-es,60-as évek rock'n'rollja is hatással volt rátok?)Persze,az Imero,a gitáros eléggé ilyen rocksémákba gondolkozott,mint pl. a Wild thing,nem baj,arra írtam magyar szövegeket.Szóval ez a rock'n'roll is abszolút benne van,sőt.De inkább ilyen stílusvegyítéssel próbálkoztunk,a stílushatárok abszolút nem voltak érdekesek,volt funky,meg mindenféle ami hirtelen jött,szóval nem volt egy kifejezett stílus hogy akkor mi most deathmetál leszünk.Bár remélem az is(nevet).

Kivel volt a legjobb együtt zenélni?                                                                         

Az a jó benne,hogy erre azért nem tudok külön válaszolni,mert mindegyikkel jó volt,mindenki saját magát tolta bele 100%-ig.Például Lackó,a Spenót öccse gitározott évekig benne,sőt még volt egy ilyen ős-Flash,ahol dobolt is 14 évesen egy pár koncerten.Nem a jó zenésség hanem az összhangulat számított.

 301316_181194141953271_5598032_n_1.jpg

Mi az oka,hogy a Flash bizonyos körökben ilyen sikeres?

Hát ez elég bonyolult egy kérdés.Nem akarok dicsekedni de a világ legjobb együttese mi vagyunk(nevet).           A zenével meg a szövegekkel egy ilyen magyar életérzést próbáltunk tolni,magyarul és az itteni hangulatot,a városnak a hangulatát.Én olyan szövegeket próbáltam írni amik szerintem ráillettek a dolgokra.Mert a Pajor is egy újító volt,hogy ezt a rap fílinget behozta, elismerem,csak pont a szöveggel volt a baj,a rapnak van egy ilyen hátulütője, hogy pont a szöveg,a tartalom mélysége lesz felszínes.Na most én nem mentem bele,1-2 rap van a Flashbe,vagy 1.(Egy!)Na jó maradjunk 1-nél(nevet)vagy fél.De ott azért a mélysége megmaradt.Mindig igyekeztem belepárolni egy kis brutális trágárságot,vegyíteni a filozófiai magasságokkal hogy így mondjam(nevet). Szóval pontosan nem ennek meg annak a korosztálynak,meg nem ennek meg annak a rétegnek szólt,hanem próbált egyetemleges lenni de a  trágárság meg a filozófia az sok ember fejében nem fér össze.Így antisznob is a Flash és sok mindenkit sikerül valahogy emiatt megszólítani.

Hogyan születtek a szövegek?

Volt,hogy egy álom után ébresztéskor,vagy volt hogy betépve.Nem is tudom,ezek így hirtelen egyszer csak jöttek,voltak intuíciók,csak hogy azt mi váltotta ki?Vagy volt olyan hogy játszott valamit a zenekar,és akkor puff,arra megírtam pl.a 3 milliárdot vagy volt előre megcsinált szöveg, pl. a Patkány,az előre megvolt írva,meg a Cenzor is,és arra írtak zenét.De nem nagyon próbálunk,szóval előreírom mostanában a 10 évente előforduló tetűpontos,hajszálpontos szövegtörzset.

bscap0004.jpg

Van olyan szöveged amire különösen büszke vagy?

Én mindegyiket ugyanúgy szeretem.(A Sztriptízt meg a Bajkált is?)Hát,azok inkább hangulatilag voltak jók,szövegileg nem volt egy nagy űber.Nem rosszak,de ezeket nem érzem annyira jónak.Mondjuk a Bajkál most újra aktuális.De inkább attól függ hogy van e kedvünk játszani vagy nem.

A Háborút azt nagyon bírom,a Cenzúra is elég állat,meg a Képviselő Funky. Mondjuk ezek az újabbak.De valahol mindegyiket,amit játszunk,azt akkor tudjuk játszani,ha mindenki föl tudja vállalni azt amiről szól.A Bajkál az picit azért már elavult vagy a Leszbikát is csak pár koncerten játszottuk.Az egyébként szövegileg jó,csak zeneileg nem.Próbáltunk új zenét írni hozzá de nem ment.

Szerinted a szövegek aktuálisak?

Yes-mondja a latin.

Van olyan, ami hiányérzettel tölt el,ha visszagondolsz az elmúlt 25 évre?

Nem futottunk be mint a Demjén Rózsi,a Quimby vagy a Fingcsapda.Amúgy semmi.A Flash mindig is ilyen rétegzene volt,mi soha nem akartunk ebből kitörni,ez a szöveg meg zene úgyis rétegeknek szól,réteg műfaj,viszont több generáció már végigtolta.A közönség is változott,a régiek is vissza szoktak jönni ,szóval nem korosztálynak szól és nem társadalmi-rétegnek hanem erre érzékeny kulturális rétegnek.

 2013-06-22-871.jpg

Magánéletedre mennyire van/volt kihatással a zenekar?                             

Mindig zúzta.Volt olyan hihetetlen féltékeny,elmebeteg csajom hogy –Neked csak a Flash számít-én meg mondtam hogy haggyá már bazdmeg,azé egy csaj meg egy együttes nem kompabilitis egymással.De azért én nem tettem előre a Flasht hanem próbáltam egyensúlyba tolni.

 

Gondoltál már rá hogy mi lesz ha befejezed?                                                  

Már volt úgy utóbbi időben hogy nem nagyon volt kedvem,tudod,mikor már havonta játszottunk azt kurva kevesen voltak.Minek havonta játszani?Most már  ritkábban játszunk és megfontoltabban.Úgy érzem hogy tekintélyben gyarapodott emiatt.Ritkábban van és így jobban eljönnek.Többen. Ha már úgy érzem hogy nem érdekel engem se meg senkit se,de leginkább engem annyira,akkor már nem fogom csinálni.

 485773_398506413513130_100000613238014_1195848_458298498_n.jpg

Tervezel még valami nagy dobást a Flashel?

Igen,visszafoglaljuk Ukrajnát az oroszoktól.Egyébként semmi terv.Maximum egy kormányváltó anarchista forradalom a Hóhér Anarchisták Végrehajtó Szövetségének vezetésével.

 

Szerinted lesz a Flashnek bármilyen utóhatása a kultúrában,legyen az széles vagy épp az underground?

Remélem hogy már van(nevet). De azt hiszem hogy van,ismerik sokan,cserélődött folyamatosan a közönség,szájról szájra terjedt a dolog.Vidéken mondjuk alig koncerteztünk.Érdekes,hogy amióta fél évente játszunk,több vidéki meghívást kaptunk.De hát a Népszerűség az gépszerűség(A totál nihil az egyszerűség)Géza bácsi beakaszt neked,motoros fűrésszel lekapja a fejed.

Köszönöm az interjút.

Ha esetleg valakinek már idegösszeropanása lett volna a kevés koncert miatt azoknak jó hír hogy Pécsén a Tititában  márc. 29. szonbatton Flash koncert lesz.

299939_181271921945493_176368249102527_408618_6087618_n.jpgAki művelődni vágyódik:http://drflash.hu/

Edzettebbeknek:Báró Horpacsek

Flash a szigeten

Flash az Ernstben

Flash a cöxponyban:itt meg itt

erre lehet szeretni a blogot

 

Címkék: flash zene punk filozófia anyád kútúra drgempa barcsmiki pondró pajor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drgempa.blog.hu/api/trackback/id/tr1005790715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása