HTML

Gecizők-Ne köszönjünk,minek?(1992)

DrGempa 2015.07.08. 20:36

Hölgyeim és uraim,ma egy igazi ínyencséggel,mondhatni klasszikussal fogok foglalkozni.Ez nem más mint a legendás,de senki által nem ismert Gecizők album,a Ne köszönjünk,minek? címet viselő kiadvány,melyet a Genyó Szívó Disztroly adott ki 1992-ben.

Magán az albumon valószínűleg minden idők egyik legidegesítőbb zenéjét hallhatjuk,monoton,széttorzított gitárokkal és pofonegyszerű dobbal(na jó,ez talán túlzás,lévén a felvételen a lábdobon és egy cinen kívül semmi mást nem hallani-lehet hogy jobb is). Még a Gecizők más műsoraihoz(Becsöngetünk és elfutunk,Rongáljuk meg a káros szobrokat!,Örvendezz és légy boldog!)képest is igen-igen sok ember számára lehet irritáló,és valószínűleg a Föld 7(vagy ki tudja már hány)milliárd lakosának a 99,99% nem volna képes egyetlen percig sem hallgatni.A maradék azonban minden bizonnyal zseniális,utánozhatatlan mesterműnek tartja(tartaná,ha ismerné).

A kazetta borítóján Svejk,a derék katona szerepel,kinek alakját Bucó gyakran használta a zenekar logójaként a Gecizők korszakban,a muzsikát pedig a következők szolgáltatják:Pozsonyi Ádám("Bucó"gitár,basszus,ének),Bánki Gábor(gitár,basszus,orgona) valamint Bondár Henrietta(dob). Jöjjenek a számok!

Használja ki ezt a lehetőséget

 

Erős kezdés,még ha a szöveg a megszokottnál talán gyengébb is,de mindenképpen megfelel a célnak és korántsem olyan gyenge mint azt ma már Pozsonyi úr állítja.A szövegnek van egy kis Anyátok áthallása,ami nem is olyan meglepő,figyelembe véve hogy az adott zenekarban Bánki Gábor basszusozott és Bucó dobolt.Ennél a számnál külön kiemelném a basszusgitárt,mert még a átlag Gecizők számokhoz képest is ki van hangsúlyozva.Összegezve az egész életműhöz képest gyengébb darab de ezen a lemezen megállja a helyét.

Becsöngetünk és elfutunk

Más címén A Jóska,a Pista,az öccse meg én.Az egyik legismertebb Gecizők szám,de nem ebben a változatban.Itt ugyanis egy zeneileg jóval gyengébb,mint más felvételeken,ám hozzá kell tenni hogy szöveg zsenialitásából már csak azért sem von le a zene,mert ez a primitív monotonitás(szigorúan személyes vélemény!)hihetetlen erőt kölcsönöz a számnak.Ezzel együtt természetesen nem ér fel az ismertebb verzióval,de ezen a lemezen megállja a helyét.

Rongáljuk meg a káros szobrokat!

Zseniális költő-gyalázó szám,polgárpukkasztásnak még a mai napig kiváló,nem fogott rajta az idő.Nem csak a szöveg,de a zene is mai napig vállalható.Erre jó példa hogy maga Pozsonyi is átírta később a számot,ha lehet ilyet mondani,még polgárpukkasztóbbra(és még aktuálisabbra...),sőt Barangó is lenyúlta az ötletet.A 95-ös verzióhoz képest sokkal keményebb,durvább hangzású,de ez előnyére válik.A lemez egyik legerősebb darabja.

Legyen több baleset!

Ha valaki életében csak egy számot hallott a Gecizőktől,akkor szinte biztos hogy ez az.Igazi slágerszám,minden sora mai napig idézhető(és idézett)közkincs.Ennél jobb számot valószínűleg nem is lehetne írni a brutálisan eltelő Budapesti nyárról.Itt aztán végképp felborul minden szabály,amit a zenéről(és a dalszövegről) valaha halott az ember.Bármikor újra játszható,hallgatható,aktualitásából mit sem vesztett.Ha valami,akkor ez a szám A Gecizők! Ezzel ér véget a kazetta A oldala.

Budapest II.

Mélyhűtött ételek néven is ismert szám,az albumba ugyan illeszkedik,de a műsor mélypontja.Bár zeneileg megállja a helyét,a szöveg(melyből sokat érteni nem lehet)a gyengébb Gecizők darabok közül való.Ám azt talán túlzásnak érzem,amit Pozsonyi úr mond róla,nevezetesen hogy a szám képtelen szörnyszülemény melyet az ember mai fejjel suttogva is restell száján kiejteni.A zene itt elviszi a hátán az egészet,bármennyire is gyenge a szöveg(amiből úgysem lehet sokat érteni).

Rohadjatok meg!

Pozsonyi úr igencsak kedvelhette,mert 3 kazettán,a most tárgyalt,az Örvendezz és légy boldog! illetve a Rongáljuk meg a káros szobrokat! albumon is szerepelt.Valóban elég "gecizős" szövege van,és azzal büszkélkedhet(legalábbis ebben a változatban), hogy az egyik leghallgathatatlanabb szám a világon.Egy igazi gyöngyszem."Egyel többen vagytok kedves barátaim!/A jó kurva anyátok miért vagytok oly sokan/Hányingerem van állandóan tőletek/Miért nem tűntök a büdös francba?"

Liftfirkálós vagy Nietzsche

"A következő szám az undorító,szarházi németekről szól,és arról hogy a csehek,a lengyelek,az oroszok és a magyarok mennyivel különbek" vagy más szavakkal "ez a dal azért született,hogy a Jaroslav Hasekek,a Karel Capekek,a Mark Twainek,a Stanlislaw Lemek,a Rejtő Jenők és társaik mellett kiálljon a Nietzschékkel és Wagnerekkel szemben"(Pozsonyi úr mondta/írta). Katartikus zárás a javából,basszusgitár,orgona,monoton dob,mi kell még?Igaz,a zenei alap még a Magyar Királyi Tűzoltózenekar egyik számából(Nem bízhatsz senkiben) van "lopva"(nem igazi lopás persze,hisz abban is játszott Bucó),de mégis már-már tökéletes a szám. Reemek végszó egy rendkívül idegesítő és rendkívül zseniális lemez végére.

Itt lehet elolvasni a(felvételek sokszor nehezen érhető)a dalszövegeket(kivéve a Budapest II):http://www.zeneszoveg.hu/album/3380/gecizok/ne-koszonjunkminek-album.html

Mivel gondolom már sokan tűkön ülnek, hogy meghallgathassák a kazettát,innen lehet letölteni(jelszó campos):http://karantenzona.blogspot.hu/2010/12/gecizok-ne-koszonjunk-minek-demo-1992.html

Ízelitőül 2 szám:

Használja ki ezt a lehetőséget

 

 Rongáljuk meg a káros szobrokat!

 

gecizok.jpg

 

 

 

Címkék: zene video punk költészet anyátok kútúra oi bucó tekintetes drgempa gecizők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drgempa.blog.hu/api/trackback/id/tr117610880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása